RSS
 

aqua-porine…

03 Mar

“Mai zi-mi ceva de membranele celulare şi de apă” mă roagă amicul în privat (care vrea să rămână anonim!)
“Membranele celulelor tale sunt străbătute de vreo 13 tipuri de canale de intrare a apei în celule numite “aquaporine”. Pentru descoperirea lor s-a luat premiul Nobel – Peter Agree în 2003 (tipul ăsta de fapt a luat premiul Nobel (citeşte te rog “a furat”) folosindu-se de cercetările iniţiate prin anii 80′ de profesorul Gheorghe Benga de la Cluj!).
Celulele tale sunt pline cu apă iar apa asta nu stă în celule ci se mişcă intrând şi ieşind din celule foarte repede prin aceste “porţi” sau canale numite aquaporine. Apa se mişcă şi în interiorul citoplasmei adică al celulei iar asta e extrem de impprtant pentru procesele intracelulare (o să-ţi spun mai multe când ne vedem).
Creierul matale este un organ cavitar (daa!, ai patru găuri mari în creier – ventricolii cerebrali!!!) la fel cu o umbrelă ce este ţinută “deschisă” de LCR – lichidul cefalo-rahidian produs prin osmoză de aquaporinele din creierul tău.
Dar, aşa cum ziceam, îţi povestesc mai multe când ne vedem la tine acasă.
Aparatul pe care o să ţi-l montez are o membrană osmotică cu “găuri” asemănătoare – prin care este strecurată apa de la robinet.
Şi da, spun la cât mai multă lume, tu nu vezi?
Tu nu urmăreşti postările mele anterioare despre apă?

 
No Comments

Posted in apa

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply