RSS
 

Două vorbe despre “apa” de la Herculane…

05 Feb

O mulţime de severineni aleargă voioşi la Herculane să umple zeci de bidoane de plastic cu “apă”.
Iată ce ar mai trebui să cunoască aceşti inteligenţi cărăuşi de … apă despre … apele acestea “miraculoase”- ei hai!…
Mai întâi că “apa” de la Herculane este o apă minerală bogată în rocă – CaCO3 – calcaroasă, – dizolvată dar nu numai asta (numai bună pentru cei ce-şi doresc “pietre” la rinichi sau la fiere).
Aici sunt vreo 17 izvoare din care doar 8 sunt folosite. În afară de izvorul Hercule cu apă salină, celelalte sunt sulfo-saline (manifestări fumeroliene apoase bogate în acid sulfhidric şi cloruri).
Ceeace puţină lume mai ştie – şi mai ales aceia ce parcurg kilometrii să vină aici să ia sau să bea această „apă” este faptul că izvoarele termale de la Herculane sunt caracterizate de o radioactivitate apreciabilă!
Apa minerală de la Herculane face parte din categoria apelor minerale cu radioactivitate deosebită (concentraţie în RADON este de peste 10 000 de pCi şi mai mult de 370 micrord!).
Loisel şi Mihăilescu au afirmat că această radioactivitate este comparabilă cu cea de la Mont Dore şi Vichy.
Cele mai radioactive izvoare din Herculane sunt Hercule, Hygeea şi „7 Izvoare” iar radioactivitatea este dată de dezagregarea radiului (radonul –gaz radioactiv) uraniului sau toriului.
Mai există o staţiune cu alte „7 Izvoare” şi cu apă la fel de radioactivă şi anume Borsec (aici este un izvor numit chiar „Pierre Curie” (!!!) în cinstea celebrului fizician cercetător al radiaţiilor cele care i-au ucis soţia – nu mai puţin celebra Marie Curie…
În afişele de promovare se spune că cică aceste ”ape” de la Herculane ar fi terapeutice…
Personal, mă îndoiesc ştiute fiind efectele mutagene ale radiaţiilor (de modificare malignă a genelor) şi de generare a Cancerului…
Am renunţat demult să mai car cu maşina apă de la Herculane.
De când mi-am montat echipamentul de purificat apa – muuuult mai sănătos ca “apa” de la Herculane!…

Echipament de purificat apa – Dan Alexoae

 
No Comments

Posted in apa

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply