RSS
 

Aflatoxina… două vorbe

07 Mar

Aflatoxina (produsă de nişte mucegaiuri sau ciuperci – Aspergillus, Fusarium, Penicillium, Claviceps sau Alternaria) este una din cele mai cancerigene substanţe descoperite de om şi este în legătură directă în special cu cancerul hepatic.
Un studiu american arată că micotoxinele precum această aflatoxină sunt de 10.000 ori mai periculoase decât reziduurile de pesticide prezente în fructe şi legume.
Detoxifierea produselor contaminate cu micotoxine prin metode fizice (sterilizarea prin temperaturi ridicate, refrigerarea, deshidratarea, desicarea, liofilizarea, iradierea) sau chimice (extragerea cu solvenţi, modificarea structurii moleculare prin oxidare, hidroxilare etc.) este IMPOSIBILĂ datorită stabilităţii chimice foarte mari.
Pericolul acestor toxine constă în faptul că se fixează pe ADN şi modifică genele (mutagene).
Din punct de vedere chimic, aflatoxinele sunt un ansamblu dintre o cumarină şi trei furani. Sunt molecule cu masă moleculară mică (312 – 330 g/mol) foarte solubile în apă.
Aflatoxicoza este carcinogenică şi teratogenă pentru fetuşii mamiferelor la concentraţii foarte mici ingerate. Sursa cea mai frecventă este laptele animalelor hrănite cu furaje mucegăite, dar şi citricele alterate, arahidele sau untul de arahide stricat, alunele mucegăite, uleiul pentru consum – de ex cel de măsline sau cerealele infestate.
La om, în cazuri rare, Aspergillus flavus -sursa cea mai des întâlnită de aflatoxină, îşi poate continua ciclul de viaţă în interiorul corpului, cu localizare cefalică (în cap), producând aspergiloza intracraniană, boală gravă, de cele mai multe ori letală (mortală).
În general, aspergiloza apare la pacienţii imunocompromişi sau la agricultori, la care sporii de Aspergillus flavus se localizează în sinusul paranazal.
Se elimină din organism pe cale biliară, urinară sau prin lapte (în cazul femelelor care alăptează, de aici pericolul pentru sugari).
Dare fiind aceste căi de eliminare este deosebit de importantă
HIDRATAREA în special cu apă purificată osmotic- aceasta având un grad ridicat de solubilizare şi deci de eliminare rapidă.

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply