RSS
 

din vârful tastelor…

08 Mar

Am adăugat încă o pagină jurnalului mei aquatic zilele trecute după ce m-am întâlnit într-o bancă, la coadă, cu un nene cunoscut cu ceva timp în urmă.
Tocmai terminase atunci de pavat curtea şi potecile grădinii cu plante aduse de la Bucureşti şi plantate de un designer specializat în decoraţiuni florale.
S-a strâmbat la mine de cum am intrat în bătătura decorată cu motive geometrice şi m-a întrebat dacă-l cunosc pe vecinul lui pe care tocmai îl salutasem:
“Ăsta-i un prostovan, un rupt-n cur, un ţăran ajuns la oraş care s-a-ntors să se dea mare”…
“E un client de-al meu şi nu pot decât să-l respect, oricare i-ar fi originea” am riscat un răspuns. Omul respectiv lucrase pe-afară şi îşi construise o căsuţă mai arătoasă în satul natal. Lângă a acestuia.
Greşit răspuns. Nu i-a plăcut.
Când a auzit că vreau să-i vând un filtru de apă s-a grăbit să mă evacueze din vilă. “Nu-mi trebuie. Am fântână. E bună asta”..
Acum conacul respectiv a ars ca urmare a unui trăznet năprasnic anul trecut.
Dar a făcut altul “mai bengos” la fel de repede pe cât s-a făcut scrum alălalt…
La bancă, aştepta la coadă (“vă rugăm să păstraţi limita de discreţie” parcă scria pe jos) să ia nişte bani împrumut pentru spital.
Afacerile cu statul se năruiseră odată cu schimbările dramatice din politică şi odată cu ele şi sursa de venit iar acum căzuse pe el şi nenorocirea asta de cancer. Mi-a povestit totul preţ de vreo 10 minute până a ajuns la ghişeu.
Spera să ajungă undeva în Austria cu banii luaţi azi – nu ştia precis unde – aştepta să-i spună cineva locaţia, şi să vadă ce mai poate rezolva.
Nu mai era deloc îngâmfatul, încrezutul de-atunci de când i-am vorbit prima dată.
BOALA NE ADUCE AMINTE ÎNTODEAUNA CINE SUNTEM DE FAPT.
“Da tu ce faci- iei bani sau dai?”
“M-a rugat un doctor să-i achit echipamentul de purificat apa – că el n-are timp”…
Mi-a mai spus doar că nu prea vroia să-şi lase noua nevastă (“e prea tânără, ce se face asta fără mine?”) cu datorii.
Regreta parcă alt-ceva. Însă nu ştia prea bine ce…

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply