RSS
 

din vârful tastelor…

17 Mar

Ambulanţa se arunca voiniceşte înainte tăind întunericul cu fulgerele ei albastre…
Conduceam aplecat pe volan ca să văd mai bine drumul întunecat printre stropii risipiţi de ştergătoarele maşinii. Ploua torenţial. A plouat tot drumul – şi la dus şi la-ntors…
„Oare cum de stau tonele astea de apă suspendate în… aer înainte de a se potopi peste noi?” mă-ntrebam încercând să mă ţin de urmele ambulanţei.
Oboseala sau flash-urile albastre îmi aduceau pe ecranul mental scurte amintiri.
Am fost colegi de liceu – el la o clasă mai mică. N-am avut legături de prietenie altfel decât obişnuitele întâlniri din şcoală sau de pe terenul de tenis de câmp.
Prima dată l-am reîntâlnit –după nişte ani de când terminasem şcoala, în piaţa de legume şi fructe de lângă Spitalul „mare” din Craiova.
Era după o masă de beton – vindea mere şi cartofi aşezaţi sub forma unor piramide precare.
N-a vrut să vorbească prea mult cu mine – fie n-avea timp, fie n-avea chef, fie şi una şi alta.
Asta a fost înainte de 89’. Am aflat apoi că a ajuns „mare” într-o localitate aflată pe şoseaua ce se întinde către Bucureşti. Şi, întrucât aflasem de la televizor că primarul de-acolo prăduise banii europeni veniţi pentru reabilitarea reţelei de apă, m-am oprit odată la un drum de capitală, hotărât să-i instalez un echipament de purificat.
Apa.
Nu m-a primit imediat. Fătuca – una din cele trei din anticameră, m-a reţinut preţ de vreo jumate de oră: „vorbeşte la telefon şefu, nu poate fi deranjat!”. Nu m-am supărat defel pentru că fetele nu te lăsau să te plictiseşti. Erau pe trei sferturi dezbrăcate – ei, era şi cald afară! Aşa am aflat ce se mai întâmplase cu Luis Fernando şi amantele lui…
M-a primit într-un final sub rezerva că „se grăbeşte să ajungă la o-ntâlnire urgentă”. I-am spus că vreau să-i dau o altfel de apă, mai bună, că am aflat că apa lor e hiperclorinată şi plină de nitriţi, etc.
„N-am timp acum de prostiile astea! Lasă numărul de telefon la fetele mele şi te sun eu. Nu mai pot sta, mă aşteaptă şofeu afară”…
Au mai trecut ceva ani de-atunci. Tot un fost coleg de-al nostru mi-a spus că afacerile lui s-au năruit odată cu criza, că maşina de 70 000 de euro e-n curtea unei case de amanet, că vila a rămas nevestei după divorţ şi că una din secretare i-a făcut un copil. Luna trecută l-am văzut chiar aici ieşind dintr-o farmacie. Era neras de câteva zile şi uşor confuz parcă.
„Ce mai faci bre? Ce vânt te-aduce la Severin?”
Mi-a spus că aici a găsit nişte saci de plastic pentru „anus contra naturii” mai ieftini dar şi medicamentele date de oncolog. Sacii erau chiar pentru el: se operase de cancer de colon şi purta lipit de burtă pe sub haine, un sac de plastic în care i se colectau fecalele.
„Îţi mai aduci aminte când am fost la tine că ţi-am spus, înainte să mă trimiţi la plimbare cu filtrul ăla al meu, că apa voastră e cancerigenă de la clor şi de la nitraţi?”
„Da mă, mi-aduc aminte, cobe ce eşti. Spuneai că ai auzit de la televizor ceva despre apă. Da n-ai auzit la televizor că mi-a murit şi copiulaşul de 8 luni din cauza nitriţilor ăia blestemaţi? Că s-a dat şi asta la ştiri!”
„Nu, n-am auzit. Nu ştiam. Îmi pare rău, îi mai spun! Dumnezeu să-l odihnească şi pe noi să ne ierte!”
I-am dat din nou telefonul să mai vorbim „când om mai avea timp” apoi ne-am luat rămas bun. Pentru scurt timp însă.
Pentru că a plecat din Severin, dar nu cu autocarul cum venise, ci cu ambulanţa. Şi nu acasă la fătuţa aia cu fusta mai scurtă decât unghiile de la mâini, ci la Bucureşti.
A leşinat pe stradă chiar în ziua când l-am întâlnit şi, după cum spun doctorii de-aici, se pare că are şi creierul afectat de tumori. Întrucât trebuia să ajung şi eu la Bucureşti am plecat odată cu ambulanţa în care se afla fostul meu coleg mai mic.
La spitalul din Capitală am avut noroc să găsim alţi foşti colegi.
Care încearcă acum să repare ce se mai poate…
Fulgerele albastre ale ambulanţei taiau întunericul în felii groase luminând printre stropi amintirile…

salvare in noapte

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply