RSS
 

Cum ne cumpărăm boala sau “Otrava din apa minerală”…

17 Mar

Cine ar fi crezut că banala şi atât de necesara apă minerală este, în unele cazuri, forte dăunătoare organismului. Cercetări recente arată că unele ape minerale conţin substanţe care în timp ne pot îmbolnăvi grav. Totul sub privirle nepăsătoare ale autorităţilor.

Începând din 1956, în Târgu Mureş, funcţionează un Centru de Sănătate Publică. Însă puţini târgumureşeni ştiu de existenţa acestuia, dar mai ales de importanţa activităţii sale. Aici se fac studii şi cercetări din domeniul sănătăţii publice, cu scopul de a identifica eventuale “focare” ce atentează la sănătatea populaţiei.

Iniţial s-a numit “Baza de cercetare ştiinţifică- Târgu Mureş”, pentru ca din 2001 să devină Centru de Sănătate Publică, aflat în subordinea directă a Ministerului Sănătăţii. Centrul este dotat cu aparatură de înaltă performanţă (foarte puţine instituţii din ţară mai dispun de o asemenea aparatură ), personal de specialitate (medici specialişti, chimişti, farmacişti, fizicieni, psihologi, etc). Activitatea se rezumă la efectuarea unor cercetări, ce fac parte din programe naţionale elaborate de Ministerul Sănătăţii, dar şi prestări de servicii către anumite firme. Spre exemplu, una din temele abordate de acest centru a fost “evaluarea calităţii apelor minerale naturale carbogazoase, de consum alimentar şi curativ, exploatate din zona Carpaţilor Orientali”.

Rezultate şocante.

În comerţ există o gamă largă de ape minerale care “sunt mult mai bune, mai sănătoase şi mai pure din punct de vedere microbiologic decât apa ce curge de la robinet”. Aşa ştim noi. În foarte puţine cazuri,conţinutul etichetei corespunde realităţii. În plus, nu toţi parametrii sunt analizaţi, fie din nepăsare, fie din lipsa unor aparate performante. Prin legea HG 760/2001, art.28, producătorii sunt obligaţi să controleze calitatea apelor minerale îmbuteliate şi comercializate pentru consum alimentar şi curativ. Sunt prevăzute patru tipuri de controale (minim, normal, periodic, ocazional), cu precizarea frecvenţei de efectuare a analizelor, dar şi specificarea felului parametrilor determinaţi. Fiecare producător are obligativitatea de a determina 45 de feluri de parametrii, pentru fiecare sortiment de produs. Însă “pe baza indicatorilor de pe etichetele celor 12 feluri de ape minerale, se poate afirma că nici un produs nu s-a conformat cu reglementările legii în vigoare, nici la periodicitate, nici la felul parametrilor de determinat”, aceasta a fost concluzia cu care s-a finalizat acest proiect.

Apele minerale analizate (Borsec, Perla Harghitei, Tuşnad, Biborţeni, Bodoc, Dorna, Poiana Negri, Stânceni) au fiecare “probleme”, mai mult sau mai puţin grave.

 

Astfel, în apa minerală “Tuşnad”, concentraţia ionului amoniu depăşeşte cu mult concentraţia maximă admisă (1,69 mg/dm cub, faţă de limita admisă de 0,5 mg/dm cub).

Perla Premium, Bodoc, Vâlcele îşi pot lua pe bună dreptate titlul de “ape minerale mercurice”, deoarece în toate aceste ape mercurul depăşeşte cu mult CMA. Ceea ce trebuie precizat este faptul că mercurul e o substanţă foarte toxică, producând intoxicaţii grave.

O altă categorie de ape minerale sunt cele “puternic mineralizate”, adică, în aceste cazuri, valoarea medie a reziduului fix este peste limitele admise. În această categorie se încadrează: Borsec, Poiana Negri, Bodoc, Vâlcele, Biborţeni. Acestea au primit calificativul de ape “foarte puternic mineralizate”. Au mai fost depistate şapte feluri de ape minerale în care concentraţia medie a calciului a fost depăşită, tot atâtea ape “magneziene” şi şase feluri de ape minerale “puternic iodurate”.

“Fiecare scapă cum poate”

Rezultatele acestor cercetări au fost trimise Societăţii Naţionale a Apelor Minerale, Direcţiei de Sănătate Publică şi Ministerului Sănătăţii. “Am trimis mai multe adrese Societăţii Apelor Minerale dar fără nici un rezultat. Au spus că nu au aparate suficient de performante care să le permită analiza tuturor parametrilor (deşi legea cere acest lucru), fie ne-au spus că ei au făcut analizele, dar nu au găsit nimic suspect. La DSP aceeaşi poveste, nu au aparatura necesară şi cu asta s-au spălat pe mâini. De fapt, toţi adoptă această atitudine de nepăsare”, a declarat Jesenski Francisc, directorul Centrului de Sănătate Publică.

Proiectele instituţiei acoperă însă un domeniu mult mai vast. S-au făcut cercetări şi în ceea ce priveşte calitatea apei potabile, a apei din fântâni, dar şi ai unor contaminanţi chimici din alimente.

Din păcate, cei care ar putea schimba situaţia nu fac nimic, deşi rezultatele acestor cercetări ar fi trebuit să ridice un semn de întrebare pentru mulţi. Se pare că goana după o afacere ce trebuie să meargă bine, adică să aducă cât mai mulţi bani, duce la nepăsare, fiind ignorată siguranţa consumatorilor.

Campionii pericolului

Apele minerale Perla Premium, Bodoc, nu sunt potabile, deoarece conţin substanţe indicatoare de poluare şi substanţe toxice. “Considerăm că aceste feluri de ape minerale nu pot fi comercializate pentru că afectează grav starea de sănătate a populaţiei”, aceasta a fost concluzia finală a proiectului demarat în anul 2002.

http://bestbigdeal.com/index.php/otrava-din-apa-minerala

 
No Comments

Posted in apa

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply