RSS
 

din vârful tastelor…

14 Apr


Ultima dată când am fost la el – se face poimâine săptămâna, i-am promis că revin ca să vorbim despre “filtru” şi despre apă. Soţia lui mi-a spus însă “să nu-l ascult că nu mai judecă bine”…
“Nu ştiu ce-o să mă fac cu banii să-l îngrop că am cheltuit tot prin spitale iar eu n-am pensie că nu m-a lăsat să plec de-acasă”…
Omul era în faza terminală a unui cancer care-i desfigurase tot trupul. Mintea însă îi era bună. Mai bună parcă decât altă dată.
Îl cunoscusem cu ani în urmă când intrasem în aceeaşi casă şi discutasem cu aceşti oameni posibilitatea investiţiei într-un echipament de purificat apa. Priorităţile familiei erau altele.
“Trebuie să ajut băiatu să-şi termine casa. Am preluat eu ratele lui la maşină, ca să-i fie mai uşor cu alelalte rate” s-a justificat atunci…
Criza care a apărut parcă de nicăieri le-a încurcat toate cheltuielile. Pensia lui “bărbierită de Boc” nu a mai putut acoperi ratele la gipan şi “i l-a luat firma de lizing” iar copilu a renunţat la casa aproape terminată şi s-a-ntors la bloc. Fără funcţie că “a căzut partidu” dar şi plin de datorii.
“În 4 ani am îmbătrânit cât în 10! – îmi spune acesta potrivind o lumânare îndoită lângă sicriu. După ce termin cu pomana şi cu tot, mă duc să-mi fac analizele că nu mi-e deloc bine. Ies afară odată la trei zile cu efort şi parcă scot un creion aşa-s de subţiri fecalele mele”.
“Neaparat să mergi” îi spun.
“Mama, trecui pe la cimitir şi îmi spuse ţiganu care sapă că n-are ce se face. Groapa aia se umple la loc cu apă. Că nu mai stă odată şi ploaia asta!”
“I-o fi fost sete lu vecinu!” zice cu voce şoptită, o bătrână aşezată pe un scăunel.
Văduva, împrobodită cu o basma ieftină neagră, dă să zică ceva apoi se răzgândeşte.
Un gând nespus o străbate ca strigătul unei păsări de noapte…

 
No Comments

Posted in apa

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply